Nu finns publikationen om Konstkiosk #6 i Kalmar. I den presenteras erfarenheter från projektet där allmänheten haft möjlighet att diskutera hur vi kan anpassa oss till ett stigande hav och förändrat klimat.
Konstkiosk #6 genomfördes i Kalmar mellan den 10 juni och den 9 september 2023 som en del av det tvärvetenskapliga forskningsprojektet COALA som leds av Statens geotekniska institut, SGI. Syftet med Konstkioskprojektet var att undersöka hur konst kan användas för att engagera medborgare i frågor om klimatanpassning och översvämningsrisker. En kopia av en blomsterkiosk, placerad i Sylvanderparken i Kalmar, erbjöd vetenskapliga och konstnärliga visualiseringar och aktiviteter som uppmuntrade boende och besökare att reflektera över hur samhället kan anpassas till stigande havsnivåer och erosion.
Inspirerar till klimatanpassning
Den nyutgivna publikationen, som det även går att ta del av digitalt, samlar erfarenheterna från COALA och Konstkiosk#6 i Kalmar och ger en inblick i hur konst och forskning kan kombineras för att möta klimatutmaningar. Utöver konstnärliga bidrag innehåller boken även data och populärvetenskapliga analyser från COALA-projektet.
– Genom Konstkiosk har vi kunnat nå ut bredare till de som berörs av klimatförändringar. Genom publikationen hoppas vi inspirera andra kommuner som arbetar med klimatanpassning, säger Lisa Van Well, projektledare på SGI.
– Vi tror att ett holistiskt sätt att tänka måste ta plats vid alla frågor som berör samhällsfrågor och klimatanpassning, säger Peter Dacke och Christel Lundberg som organiserar Konstkiosk.
Ökad medvetenhet
Samarbetet mellan Konstkiosk och COALA bidrog på flera sätt till att öka medvetenheten om klimatanpassning. Genom aktiviteter och utställningar presenterades idéer om hur flexibla lösningar för att hantera klimatförändringar, som parker som tål att översvämmas eller flyttbara bostäder. Kiosken fungerade som en mötesplats där lokala invånare, experter och konstnärer kunde utbyta idéer och skapa en gemensam vision för hållbara kustområden.
Ett tvärvetenskapligt samarbete
COALA-projektet, där SGI samverkar med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Kalmar kommun, SMHI och andra aktörer, syftar till att utveckla planeringsmodeller för hur kustkommuner kan bli mer motståndskraftiga mot stigande havsnivåer och erosion. Genom att använda bland annat geografiska informationssystem (GIS) för att identifiera så kallade flexmarksytor, kan projektet visa hur dynamiska strandlinjer kan bidra till långsiktigt hållbara samhällen.
Ta del av publikationen
Läs Konstkiosk #6 Coala Kalmar
Om Coala
COALA (Coastal adaptation through flexible land-use) drivs tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Kalmar kommun, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och Konstkiosk. Projektet får stöd av Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling. Konstkiosk stöds också av Statens kulturråd och ingick i Smålandstriennalen 2023 som är finansierad av Postkodstiftelsen, Statens kulturråd, Regionerna i Jönköping, Kronoberg och Kalmar.
Om Konstkiosk
Konstkiosk drivs av föreningen Konstkiosk med fokus på konst arkitektur, forskning och demokrati på gatunivå. Konstkiosk startade för att diskutera konstens och arkitekturens roll i samhället, kopplat till forskning och medborgardelaktighet samt undersöka vilka förutsättningar som finns för att på olika vis använda våra offentliga rum.
Konstkiosk är en ideell organisation som startade 2018. Utgångspunkt var en f.d blomsterkiosk på S:t Knuts väg i stadsdelen Sorgenfri i Malmö. Konstkiosk har genomfört sammanlagt fem utställningar och projekt i det offentliga rummet. . Konstkiosk har besökt följande platser: Malmö (2 utställningar, 2019), Vellinge (2019), Trelleborg (2021), Kalmar (2023–2024). Konstkiosk har sidan om utställningar också producerat publikationer Konstkiosk med textbidrag och visuella arbeten av konstnärer, arkitekter, forskare och andra aktörer. Idag släpps Konstkiosk#6 som handlar om Konstkiosk och COALA-projektet i Kalmar.
Konstkiosk är initierat och organiserat av Peter Dacke, konstnär och adjunkt vid Institutionen för Landskapsarkitektur, planering och förvaltning och Christel Lundberg, konstnär och producent. I projektgruppen ingår också Juan Carlos Peirone, konstnär och arkitekt, och Nicholas Hartman, arkitekt SADAR+VUGA.
Läs mer om COALA-projektet.
Läs mer om Konstkiosk.
COALA-projektet leds av Statens geotekniska institut (SGI) och drivs tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Kalmar kommun, Statens meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och KONSTKIOSK. Projektet får stöd av Formas (Dnr 2021-02378), ett forskningsråd för hållbar utveckling. KONSTKIOSK#6 fick också stöd av Kulturrådet. KONSTKIOSK#6 ingick i Smålandstriennalen 2023 finansierad av Postkodstiftelsen, Statens kulturråd, Regionerna i Jönköping, Kronoberg och Kalmar.
Publikation Konstkiosk#6 är utgiven med stöd av Stiftelsen Längmanska kulturfonden.
Kontakt
Lisa Van Well, projektledare och forskare vid SGI, lisa.vanwell@sgi.se , 08-57845511
Peter Dacke, konstnär och adjunkt vid Institutionen för Landskapsarkitektur, planering och förvaltning, peter@konstkiosk.se, 0705-129287
Christel Lundberg, konstnär och producent, christel@konstkiosk.se, 0730-556926